Woodstock Road Offices

London

BBM’s London offices were completely rebuilt with the intention of gaining an extra 40% in net floor area, to improve natural ventilation and daylighting to an otherwise single aspect property and bring the structure and fabric up to a modern high performance specification.

By replacing the original flat roof with a dramatic new arcing profile, the new design adds enough head height to gain a mezzanine whilst avoiding any loss of daylight into neighbouring gardens. The clerestorey glazing brings natural ventilation and daylight deep into the plan.

The thermally massive construction is designed to be ‘purged’ with night time cooling for summer operation, whilst the building’s high performance insulative jacket, gas condensing boiler and underfloor heating provide efficient thermal comfort in cold season conditions.

Promoting sustainability in the wider sense, the scheme has been conceived to convert easily to a live work unit and includes little touches like the dedicated bike store and shower room which serve to promote cycle commuting. Minimal finishes such as an exposed blockwork wall and panels of unpainted silver sand render helps avoid unnecessary use of decorative chemicals such as paint. The ‘designed for demolition’ ethos means that all the masonry in the walls (using highly plyable lime mortar), the structural glass partitioning and birch ply soffits can all be reused in a future building project.

Commercial