Walland’s Crescent

Lewes

BBM were asked to convert the client’s home office suite at Walland’s Crescent into a kitchen, dining and living space, that simultaneously linked this large Victorian house with its beautiful garden and reduced the property’s not insubstantial Carbon Footprint.

The idea was to create a free flowing contemporary open plan space that contrasted with the existing cellular Victorian accommodation above; literally flowing out into the gardens.

This project involved the installation of huge steel beams to replace existing load-bearing wall supporting the four stories of heavy masonry above and allowing the plan to be freed up.

The boundaries between inside and out are blurred by the use of folding doors that slide away from South Eastern corner allowing the cantilevered roof plane above to float over the lime stone finish below creating a lightweight awning.

The scheme utilised natural organic materials as well as a solar thermal panel and under floor heating. The exposed lime stone running from inside to out, as well as the existing brick walls act as a natural ‘heat sinks’ ensuring that the extension remains naturally cool in summer and warm in winter.

Residential