Great Easthall Village Hall

Sittingbourne, Kent

Project: New build village/community hall

Project Status: On Site

Client: Swale Borough Council

Architect: BBM Sustainable Design Ltd

Contract Sum: £810,000.00


Construction is currently progressing on the new village hall at Great Easthall in Sittingbourne, Kent.

The outward appearance of the building has been informed by the use of a meadow grass roof and the incorporation of diaphanous screen of timber rain-screen cladding. A large entrance porch looks to the west and the rest of the community and should compliment the main hall as a covered space for outdoor events and a place for keeping pushchairs and buggies. Two large light canons form signature markers for the building and will be visible from the various approaches to the building.

The building’s construction makes use of a number of renewably and locally sourced materials and it attempts to achieve good levels of passive solar gain for cheap winter heating and high levels of insulation that will help keep the building cool in the summer and warm in the winter. The roof has been planned to receive ballasted solar panels to help further offset the carbon emissions of the facility and keep running costs low. It is hoped the meadow grass roof, which uses a new technology based on using farm waste hay as a growing medium, will provide a meaningful replacement of the ecological footprint of the building.

A new landscape design consisting of indigenous trees and shrubs as well as a range of grassed and hard surfaced areas is also proposed. The external works also include for new parking provision with spaces for disabled badge holders, bicycles and motorbikes. The self draining hardstanding should comply with any SUDS requirements.

Current Work