Dacres

Kingston

Dacres is currently a single storey property that was originally built as a holiday or weekend home in 1963 for a lady architect who resided in London. It remained in the same ownership of said lady, who designed and built the property herself, until late 2007 when it was purchased by our client as his main family residence. BBM have been commissioned to radically extend and overhaul this building, completely transforming the external appearance and extending the accommodation, upgrading its energy rating to drastically reduce its carbon footprint, while creating a four bedroomed family home. The Northern half of the site is heavily wooded. The whole site has an extremely steep slope running from North West down towards the South East. The house sits on the lower southern part of the plot with amazing views over the Ouse Valley towards Firle Beacon and Mount Caburn.

BBM have endeavoured to make the most of these views by proposing cantilevered terraces to all floors facing south east and south west with fixed louvred panels ensuring privacy for both our clients and their neighbours. The new house has a fully integrated solar roof providing hot/ warm water and electricity, together with a row of roof lights ensuring natural light penetrates the rear of the house next to the woods.

Services such as the wc, utility room and kitchen are clustered along the Northern side of Dacres, with the kitchen open to the dining room and reading area adjacent the stairs. We hope to retain the existing two fireplaces and hearth that will serve the new reading area and double aspect lounge occupying the full depth of the Western side of this floor. Both the lounge and dining room have the option of opening out onto South-facing contained terraces that shade the bedrooms below from excessive solar gain. The use of a combination of balustrading, fixed planters and timber louvred privacy screens ensure that our client can continue to enjoy views across the Ouse Valley without overlooking his neighbours.

BBM are proposing a new bridge to facilitate immediate access from the lounge to the woods and/ or the new studio behind the main house.

The proposals are currently submitted for Planning Approval.

Residential