Canterbury School Competition

Canterbury

Competition winning entry for a new Sustainable School in Canterbury in association with Buro Happold & Studio Engleback

BBM were awarded joint first prize in an open competition to design a new sustainable junior school for Canterbury City Council. The competition was organised by the DfEE, RIBA & the governments’ DETR Design Advice energy efficiency best practice programme.

Some of the major issues addressed in the proposal were the elimination of cement from the construction process, the use of materials sourced from a 100km radius of the site and the specification of non-toxic organic materials to ensure a healthy internal environment.

Emphasis was given to the planning of the building to ensure that the design allowed for a sequence of easily read places with an obvious hierarchy in terms of public and private, open and intimate environments. One of the ambitions of the project was to create stimulating learning environments beyond the formal classrooms themselves, therefore there were many ‘learning zones’ often positioned in areas set between the conventional inside and outside. There was also a special learning/observation pod on the roof of the school accessed via a footbridge.

Community/ Education, Unbuilt